Найден Петков с посмъртно звание 03.04 | 16:22

Художникът става "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия

От Олга Андреева

Професор Найден Петков ще бъде отличен посмъртно със званието "Доктор хонорис кауза" заради приноса му към Националната художествена академия и във връзка с 90 години от рождението и 20 години от кончината му, съобщиха от академията.

Почетното звание ще бъде получено от семейството на художника на официалната церемония на 10 април от 18 часа. Тогава ще бъде открита и изложба с творби на Найден Петков, собственост на НХГ, Софийската градска художествена галерия и на семейството му. Куратор на изложбата, която ще продължи до 3 май, е проф. Божидар Бояджиев.

Професор Петков е роден в края на Първата световна война, завършил е Академията по време на Втората световна война, започва творческия си път в 40-те, съпротивлява се на нормативната естетика на ранния социализъм през 50-те, той е сред най-модерните представители на българската живопис през 60-те, активно работи за съвременната българска живопис през 70-те, а през 80-те е значителна фигура в художественото образование на страната като професор, ръководител на ателие по живопис и ректор на Националната художествената академия.

Оставил е значително наследство в областта на рисунката, монотипията и живописта. Работил е за българското кино. Кариерата му на дългогодишен професор в НХА започва през 1976 г. и продължава до смъртта му през 1989 г. 

Водещи

Най-четени