Намериха черепа на крал Ричард Трети 04.02 | 16:29

Взетата от останките ДНК съответства на тази на наследници на монарха

От Александър Бакалов

ДНК изследване потвърди, че са намерени останките на крал Ричард Трети, съобщиха световните информационни агенции. Останките са разкрити от британски археолози на 12 септември 2012 г. по време на разкопки в голям паркинг на град Лестър, Централна Англия.

Черепът е насечен, а гръбнакът на скелета е извит. Човекът е имал общо 10 рани, като осем от тях са по  главата.

Взетата от останките ДНК съответства на тази на наследници на монарха. Костите са на човек на около 30 години. Те са  датирани към 1455 - 1540 г., съобщиха специалисти от  университета на Лестър.

Изследваният наследник на монарха е Майкъл Ибсен, роден в  Канада производител на мебели, който сега живее в Лондон. Според генеалозите той е пряк потомък на сестрата на Ричард Трети Ан.  Ричард Трети загива на 32 години в битката за Босуърт през 1485 г.

Монархът, описан от Уилям Шекспир като тиранин, убил двама принца в Тауър, пада в бой с армията на евентуалния си  наследник Хенри Тюдор. Ричард Трети е последният английски  монарх, умрял в битка и последният от династията Плантадженет. 

Много историци настояват, че неговият образ на злодей не отговаря на истината и репутацията му е опетнена от наследилите го Тюдори. 

Мястото на погребението на краля, който се счита за един от  най-кръвожадните в историята на Англия, е установено чрез подробното изучаване на средновековните карти и на писмените  свидетелства от тази епоха. 

Разкопките са направени под основата на олтара на църквата  към францисканския манастир, където Ричард Трети е погребан. Новият крал Хенри Тюдор нарежда да бъде разрушен гробът на  Ричард, а тялото му да бъде хвърлено в течащата през Лестър река Сор. Според преданието монасите подменят кралските тленни  останки и изхвърлят във водата трупа на умрял бездомник.

След ликвидирането на манастира в средата на XVI в. църквата запада  и се превръща в руини. След време е забравено дори и мястото,  където тя се е намирала. Последните проучвания установяват с  точност нейното предишно местонахождение. Сега там е изграден  един от най-големите паркинги в града.

Кметът Лестър Питър Солсби каза, че монархът ще бъде  погребан в градската катедрала, информират ни от БТА.

Лестър е на около 160 км от Лондон.

Водещи

Най-четени