Науката и изкуството в примката на естетиката 15.06 | 13:56

Изложба на скулптури разкраси БАН

От Филипа Тодева

Науката и изкуството вървят ръка за ръка. Това са ценните неща, които издигат духа и мисълта на човека, доближавайки го до така търсеното съвършенство.

Може би затова младите творци от т.нар кръг "Шилото" и обещаващите таланти на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино решиха да направят изложба на свои творби в Българската академия на науките. Събитието събра десетки почитатели и деятели на скулптурата в двора на научната институция, като най-малкият бе на две годинки, а най-възрастният – над 80 години.

Пред iNews Десислава Досева от организаторите обясни, че "Шилото" обединява 24 автори на различна възраст, с различна визия за изкуството. Според нея учениците от гимназията са показали изключителни умения в сферата на каменната скулптура.

"Колкото повече си подаваме ръка – творците, научните работници и артистите – толкова повече ще вървим напред", подчерта Досева.

В изложбата тя участва с две скулптури - "Крила" и "Дева Мария с Младенеца". В творчеството си Десислава Досева развива концепция за това как човечеството си измисля божества за собствено ползване, като ги изобразява за личното си гледане. Затова и тя решава да представи своята метафора на Божията майка и Младенеца и задава въпрос към хората.

За нея творчеството е процес на автохипноза, в който личността се размива, егоцентризмът изчезва, а самият творец е инструментът, който ще вдъхне красота на вече красивият камък. Вдъхновението за Десислава Досева е в бъдещето.

"Знаем миналото, виждаме какво е сега. Мене ме вдъхновява по-светлото утро. Вдъхновяват ме тези наши малки колеги от Кунино, които работят със същия хъс, с който и аз. Те са утрото и няма защо да продължаваме да се вдълбаваме в това колко е лошо днес. Важното е да бъде по-добре утре", добави тя.

Живко Минев е само на 29 години и притежава типичния за творците философски поглед за изкуството. В изложбата участва със своята "Вградена мома", провокирана от простотата на живота преди няколко века. По думите му, тогава красотата е притежавала едно особено качество – била е лишена от суета.

Вдъхновение за него е фолклорът – тези неща, които са се запазили у нас не като спомен, а като смисъл. Щастлив е, че изложбата се поставя именно в БАН, където по думите му хората са добри и гостоприемни. Според Минев, човек трудно става творец. Необходими са години, за да може един човек да се изгради като такъв и да поиска да направи една скулптура, идеята да се зароди у него.

"Страната, в която живеем е прекрасна. Това че има трудности не означава, че трябва да се отчайваме. Не с пораженческа психика ще успеем да се почустваме добре и да направим това, което искаме, а с мъдрост и увереност", подчерта той.

Водещи

Най-четени