Находки, описани от братя Шкорпил в Генерал Тошево 29.09 | 07:05

Архитектурни детайли от римската епоха ще бъдат пренесени в лапидариума на музея

От Кремена Бедерева

Археологически находки, описани от братя Шкорпил, ще обогатят експозицията на Историческия музей в Генерал Тошево.

Архитектурни детайли от римската епоха, които се намират в местността "Еврейски гробища" в землището на село Средина, ще бъдат пренесени в лапидариума на музея, съобщиха от общината в Генерал Тошево.

Архитектурните форми, сред които има добре запазен архитрав, ара, няколко бази за врати и колони, вероятно са пренесени в местността от римско селище, поясни за БТА докторът по археология Божидар Драганов. През лятото той е участвал в обходи и заснемане на находките край Средина.

По думите му архитектурните форми, които са разпръснати на повърхността в "Еврейски гробища", са описани преди повече от столетие от братя Шкорпил - едни от създателите на българската археологическа наука и музейно дело. По-късно - теренът е проучван от археолози.

Изследователите предполагат, че римското селище - най-вероятно от II-III век, е заемало западния склон на суходолието край Средина. Има и податки за античен храм.

Някои от каменните блокове са използвани в съвремието за строеж на пътища или за надгробни плочи, затова оцелелите архитектурни форми трябва да бъдат запазени в музея, коментира Божидар Драганов.

Археологът добави, че Министерството на културата вече е дало принципно съгласие находките да бъдат преместени в музея.

Водещи

Най-четени