Неженени мъже на “Пазар за съпруга“ 27.04 | 17:14

Коя от 13-те двойки в книгата на Стивън Уингейт има шанс да остане заедно?

От Олга Андреева

Това е първата книга на американския автор и преподавател по художествено писане Стивън Уингейт. За нея получава куп награди и положителни оценки от критиката.

Заглавието ѝ, "На пазар за съпруга", звучи подвеждащо комерсиално – ако не си падате по чиклит, вероятно ще я подминете веднага.

Обаче книжката – сборник с 13 разказа – изненадва с дълбочината на психологическия поглед към отношенията между двама души, търсещи любовта, и с пълнотата на образите, които изгражда.

Всяка от историите е разказaна от гледната точка на мъж около 30-те – в етапа от живота му, в който съзнава, че му е време да си намери жена или чувства неистово, че има нужда от такава.

Авторът не разгръща всяка от историите от начало докрай, а ни позволява да погледнем само отрязък от нея, в който отношенията между мъжа и жената са достигнали някаква критична точка, от която зависи как ще се развият.

Отчуждение, липса на близост, неразбиране на другия, отвращение от навиците му, нежелание да поемеш чуждата болка, страх да проявиш отговорност – това са само част от проблемите, пред които се изправят героите на Уингейт.

"Може и да подлагам героите си на големи изпитания, но след тях те чувстват, че имат шанс да бъдат щастливи", пък казва авторът.

В крайна сметка пътищата на голяма част от двойките в историите се разминават - някои от тях изненадващо решават да поемат по различен път, докато други сякаш от самото начало на връзката си я чувстват обречена.

Уингейт споделя, че при подреждането на разказите в сборника е искал да създаде представата за голяма дъга – за движение от герои, които остават затворени в себе си, към герои, които успяват да се разкрият пред другите.

Разказите са писани между 1991 и 1999 г., но до публикуването им Уингейт е работил постоянно върху тях. У нас книгата излиза четири години след появата ѝ на американския пазар, благодарение на издателство Ciela. 

Водещи

Най-четени