Независимият театър отново в душата на София 24.10 | 09:39

Фестивалът за независим театър ще преобрази столицата през ноември

От Елена Кирилова

Фестивалът за свободен театър тази година ще има ново, второ по ред, издание, съобщават организаторите.

Събитието обещава вълнуващо пътуване из дебрите на независимия театър и непримиримостта му с класическите конвенции и условни пространства.

Валерий Пърликов ще представи пърформативно-мултимедийна акция, кръстена "И, моя любов". Тя проследява връзката между човека и Бога чрез любовта, ползвайки за драматургична основа текстове от Библията и сценариите "Хирошима, моя Любов” от Маргарит Дюрас, "Виридиана” от Луис Бунюел и Хулио Алехандро.

Пърликов потъва в темата за промените в богословската парадигма преди и след Холокоста. В стената на човешките страдания и неразгадаемостта на волята Божия са сблъскани две деца на нашата епоха - една Жена и един Мъж, желаeщи се разтърсващо, с интуицията, че е възможна "любов завинаги”.

Всичко това ще представят актьорите Анета Янкова-Пърликова и Николай Чилов.

"Отровата на театъра" на Марий Росен и Българското музикално сдружение предлага различен вид предизвикателство на зрителите. Драмата е от Рудолф Сиера и е изцяло независим проект, осъществен в нестандартно пространство в Зала Север на Народен театър "Иван Вазов".

Сюжетът му чертае изтънчен капан, създаден от перверзния ум на Маркиз Дьо… (аристократ), за да проследи възможните предели на човешкото през образа на младия комедиант Габриел Дьо Бомон. Играта между тях преминава през различни етапи, поставящи под въпрос същността на истината, степента на условност на театъра и ценността на истинското театрално преживяване. Постепенно сигурността и удобството на публиката са отнети от усещането за съучастничество в една реална екзекуция, в която театърът е едновременно смърт и живот – толкова тотален, че претендира, че не е театър.

В програмата на ACT можете да видите също "ГогоДиди" и "Въображението мъртво си представете", които поставя на дневен ред въпросите за човешкото и неговите граници.

Фестивал за свободен театър: 2, които по напълно различен начин интерпретират текстове на Самюел Бекет.

Първата пиеса, създадена от Юлиян Петров, предлага алтернативен поглед към зависимостта на човешката съдба от обстоятелствата, независещи от самата личност. С нелеката задаа да представят режисьорската интерпретация на въпроса ще се заемат Сотир Мелев и Даниел Викторов.

"Въображението мъртво си представете" представлява процес, който се провежда в реално време пред публиката. Идеята е да се представи диалог между женското и мъжкото тяло в условно пространство. Явор Костов и Янко Велков-Янец са автори на идеята. Именно те превръщат този диалог в моноспектакъл в мазето на ателие Пластелин.

В тъмното затворено пространство актьорът е буквално на "ръка разстояние" от публиката и задачата му е да я въведе в изключително богата на символика визия. Прииждащата и изчезващата светлина и две неподвижни тела в ротонда са изгубени в белия безкрай на "мъртвото въображение”.

Второто издание на ACT фестивал за свободен театър ще се проведе в София между 14 и 18 ноември. 

Водещи

Най-четени