Незряща жена стана читател на годината 20.12 | 09:38

Столичната библитека ще връчи годишните си награди на церемоня днес

От iNews.bg

Тя е отличена, защото е прочела около 200 книги през тази година. Столичната библитека ще връчи годишните си награди на церемоня днес. Отличени са и най-четените български автори на ходожествена, научна и детска литература.

10 годишно момче е най-активният читател на детска литература.

Валя Петрова губи зрението си още като бебе след дълъг престой в кувиоз.

Ракзава, че от малка обича да чете ходожествена литература.Валя Петрова: Първо четях на брайл, после аудио книги и вече тука от 10-12 години на компютър.Четенето винаги те обогатява, не може да не те обогати.

Преди да прочете книгата на компютър Валя я сканира.

Сканирането отнема няколко часа. А четенето става с говореща програма.

Валя заделя по около 100 лева месечно за книги. От 10-ина години е читател на столична библиотека. А тази година получава и отличие за любовта си към четенето.Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: Тя наистина е един изключително жизнен човек. И наистина посланието си избора и към всички е много важно. Всъщност четенето е важно за личния просперитет за всички. Включително и за хората в затруднено положение.Валя Петрова: Аз просто обичам да чета и не съм очаквала да ме наградят за това. За мен е достатъчно, че ми дават книги. За мен това е най-хубавото.

Валя възпитава в любов към четенето и 13 годишната си дъщеря. От Столична библиотека отчитат повишен интерес на младите хора към книгите. От близо 47 хиляди читатели през 2017-та почти половината са до 28 годишна възраст. Прочетени са почти 450 хиляди книги.

Водещи

Най-четени