Нестинари танцуваха между блоковете в Бургас 04.06 | 14:48

По традиция вечерта на 3 юни нестинарите се събират в странджанското село Българи

От Олга Андреева

Пространството между жилищните блокове в бургаския комплекс "Меден рудник" се превърна в удобно място за пресъздаване на традиоционния ритуал нестинарство.

Нестинари танцуваха боси върху жарава между блоковете в нощта на 3 срещу 4 юни, когато се празнува Денят на Константин и Елена по стар стил.

Само преди две седмици наши учени алармираха, че има опасност нестинарството на Странджа да бъде извадено от списъка на ЮНЕСКО, тъй като у нас никой не се интересува от старата традиция и не я спазва.

Ружа Нейкова от Института по етнология и фолклористика към БАН заяви, че в последните години не само се наблюдава спад в спазването на традицията, но и се нарушава редът за жертвоприношението.

"На Аязмото край село Българи на 3 юни се събират всякакви хора, пиянстват, поругават извора и пр.", посочи Ружа Нейкова и се възмути, че ритуалът се използва като повод за организиране на несвързани изяви.

Вицепремиерът Симеон Дянков, който гледа на живо нестинарските игри в село Българи снощи, заяви, че нямало никаква опасност нестинарството да излезе от списъка на ЮНЕСКО, съобщи "Булфото". Междувременно Ути Бъчваров приготви 1000 порции Странджански кебап в най-големия тиган в България.

По традиция вечерта на 3 юни нестинарите се събират в странджанското село Българи, което се смята за "люлката" на този обичай.

Според автентичния обичай, възстановен в началото на 90-те години на миналия век, рано сутринта в деня на светците Елена и Константин на процесия, водена от нестинарите, трима юноши изнасят иконите до близкия край селото свещен извор (аязмо).

Там иконите се освещават, след това шествието с тях обикаля цялото село, докато, а нестинарите се прибират в параклис, където остават до вечерта, слушайки биене на тъпан в определен ритъм, за да изпаднат в транс.

На площада пък се пали огън, който се поддържа цял ден, а на свечеряване се разстила за жаравата с диаметър около два метра. В нея първи стъпват най-старите нестинари, а едва след това започва и истинският танц на нестинарките.

Основната особеност на нестинарството, което се смята за смесица от езически и православни традиции, е, че нестинарите, танцуващи върху жаравата, изпадат в транс, а стъпалата им остават без всякакви следи от изгаряне. Смята се, че понякога те са в състояние да пророкуват и имат лечителски способности.

В последните години обаче нестинарството се практикува по-скоро с атракционна цел пред туристи и ритуалът е крайно видоизменен.

Водещи