Нестинари ще покажат мистичния ритуал в Прага 28.05 | 13:08

Празникът е финалът на петмесечния проект “100те туристически “НАЙ” на България“

От Кремена Бедерева

Нестинари от село Българи ще покажат за първи път в Прага мистичния ритуал върху жарава в рамките на Българския фолклорен ден.

На територията на чешкия Национален етнографски музей ще има още демонстрации и фотоизложба "Български традиционни занаяти".

Празникът е финалът на петмесечния проект "100те туристически "НАЙ” на България", чрез който Българският културен институт в Прага представи възможностите за културен туризъм в нашата страна.

Програмата ще бъде открита днес в 15 ч. с изпълнение на фолклорен състав "Българи" от Прага с художествен ръководител Тодор Ралев. Уоркшоп за публиката "Учиме се български танци". Посетителите също така ще могат да участват в забавен курс по български език "Учиме се български език".

Почивки на море, уикенди в хижи и други награди очакват победителите в познавателната анкета на тема България.

В залите на Националния етнографски музей на Чехия, съвместно с Пловдивския етнографски музей, ще има демонстрации на български занаяти: изработване на керамика на грънчарско колело, печене на традиционни хлябове и баница, ръчно тъкане, медникарство и други.

В градините на музея ще се представят фолклорният ансамбъл "Приморско", състав "Пирин" от Бърно и "Българи" от Прага. Репертоарът на фолклорния ансамбъл "Приморско" е свързан основно с фолклорната област Странджа, но успешно интерпретират песни и танци от други краища на страната.

Ансамбълът ще се включи и в програмата на 13-я Международен фолклорен фестивал "Прага - сърцето на народите".

Много награди очакват участниците в детския турнир на познавателната игра пексесо, както и в анкетата за големи на тема Благария. Ще има още уроци по български език и фолклорни танци, информационен туристически щанд, информират още организаторите.

Гостите ще могат да опитат български вина. Българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага е подготвило детски кът за най-малките.

Денят на България се провежда под патронажа на временно управляващия българското посолство Марин Йовчевски и на кмета на Прага - 5 Радек Клима. Ще присъства и кметът на Приморско - Лиляна Димова.

Водещи

Най-четени