Нешка Робева: Правителството поиска да ме унижи 19.05 | 10:43

Легендарната треньорка отказа ордена „Стара планина“

От iNews.bg

"Правителството връчва орден "Стара планина" или да награди, или да унижи. И смятам, че искат да ме унижат". Тази позиция зае треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева по повод отказа й да бъде наградена с най-високото държавно отличие.

Снощи тя оповести позицията си, след като стана ясно кои министри са гласували "за" и кои "против". Треньорката беше предложена от министъра на културата Вежди Рашидов по идея на инициативен комитет за заслуги в областта на културата.

"Нямах друг избор освен да върна ордена. Човек трябва да реши дали държи повече на достойнството, или на дрънкулките, които кой знае по какви критерии се раздават. Не искам да обиждам институцията или отличието, но трябва да се помисли процедурата", категорична беше тя пред БиТиВи. По думите й става ясно, че мотив за отличието е предстоящата й 70-годишнина и това е последна възможност държавата да я награди.

 

"Обиди ме човешката глупост. Такъв орден не може да има. Не съм просяк и смятам, че има елемент на гнусотийка и глупост и да я приема бих била унизена. Явно министрите знаят повече за Нешка Робева", допълни треньорът с уточнението, че обсъждането на правителството е било умишлено разгласено. Тя смята, че трябва да се променят правилата по присъждането на ордена и евентуално народът да определя.

Водещи

Най-четени