Нике се завърна в Лувъра след дълго отсъствие 09.07 | 14:53

Реставрацията на статуята отне 10 месеца и 4 млн. евро

От Лазар Тодоров

Популярният френски музей – Лувърът – си върна един от най-ценните експонати след почти година отсъствие. Това е статуята на гръцката богиня на победата Нике, която беше реставрирана срещу сумата от 4 млн. евро и 10 месеца усилен труд.

Така статуята върнала предишния си блясък, с който сияела при създаването си през II век пр.Хр. Заедно с това в процес на реконструкция е още момументалното стълбище, водещо до нея. Очаква се да бъде завършено до пролетта на 2015 година.

Статуята е открита през 1863 г. на гръцкия остров Самотраки и изобразява крилатата богиня на победата Нике, но за съжаление е била натрошена. Пренесена е в Лувъра през 1980 и през 1984 г. е била сглобена, като липсващите ѝ части били допълнени от гипс, така че тя да придобие цялост.

Реставрацията помогната на учените да намерят скрити части на статуята, като синя лента, невидима със просто око, която се намира в долната част на дрехата на богинята. Седем от общо тридесетте фрагмента, останали в хранилището на музея, били успешно интегрирани (4 от статуята и 3 от основата). Един от фрагментите, представляващ три пера, зае мястото си върху гребена на лявото крило, пише БТА.

Водещи

Най-четени