Нов македонски пропаганден филм представя "злите българские окупатори" 16.12 | 17:24

Нацистите в „Освобождението на Скопие" са по-благоразположени към местното население

От iNews.bg

Пореден пропаганден македонски филм за Втората световна война представя българите в крайно негативна светлина - като класически гадняри, по-лоши и от нацистите, съобщи Нова телевизия, като се позова на американския сайт "Hollywoodreporter".

Филмът "Освобождението на Скопие" пресъздава времето, когато нацистите окупират днешна Македония. Българските съюзници на германцитеобаче са показани като много по-лоши от хитлеристките окупатори.

В рецензията на "Hollywoodreporter" се посочва, че българите се движат из града като група бандити. Германският командир на нацистите пък е благовъзпитан и дори добронамерен към местните.

Американският сайт, който не коментира историческата достоверност на филма, му дава положителна оценка.

Във въпросната лента се разказва за "окупацията” на Македония от България и Германия по време на Втората световна война. Затова и заглавието е "Освобождението на Скопие"(!). Сценарист на филма е добре познатият Дарко Митревски, който засне и скандалния "Трето полувреме" преди няколко години.

Припомняме, че въпросната кинолента, която в Македония беше провъзгласена за шедьовър и се надяваше на "Оскар", генерално изопачаваше историческата истина, но пък беше обявена от македонското правителство за "проект от национален интерес" и беше финансиран с 1 млн. евро. Целият бюджет на филма беше 2,150 млн. евро.

Сегашната лента "Освобождението на Скопие" възлиза на 1, 25 млн. евро, които са предоставени щедро от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са "Партизанс" – Македония, "Лийени филм" – Хърватия и "Арт филмс" – Финландия., пише Фрогнюз.

Внушенията на Митревските филми са повтарящи се - нещо, което може веднага да се види и усети от рекламния клип и на "Освобождението на Скопие". В него многократно звучат старите югославски клишета от типа на: "Бугарите арестуват се живо и диво", "Бугарите ке ги убият", "Пазете се, идат бугари", т.е. внушава се идеята за българите като врагове.

Тъй като в Македония все още има достатъчно хора, които помнят и знаят как са посрещани българските войски, а също и българския цар Борис ІІІ – а именно като освободители и свои – явно пропагандата цели тези спомени да се заменят от превратното внушение, че българите са различни и нежелани.

Ето защо въпросният филм не е нищо друго освен поредната пропагандна "творба”, насочена срещу България, която говори на обичайния език на омразата, щедро финансиран от Скопската "влада”.

Водещи

Най-четени