Нова изложба разтуптява сърцата на патриотите 29.08 | 14:15

80 години Паметник на свободата

От Лазар Тодоров

Нова изложба на Националният военноисторически музей (НВМ) и Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" ще открият експозиция посветена на 80-годишнината от паметника на връх Шипка, съобщиха от НВМ. Тя ще бъде открита на втори септември от 17:30 часа в Галерия "Средец" в Министерство на културата.

Ще представи уникални исторически експонати, автентични фотографии и документи от историята на паметника на свободата. Посетителите ще могат да се пренесат обратно във времето, когато българите са се борили за свобода и това ще вдъхне поне малко национализъм и гордост в душите им.

За бъдат показани ключа, с който Цар Борис III отключва паметника, и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат изложени оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев.

Атмосферата и обществените вълнения около паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, ще бъдат допълнени от емоциите, съхранени в Златната книга за впечатления на Паметника на свободата.

Идеята за паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно монументът е факт. 

1374663

Водещи

Най-четени