Нова тарифа за таксите, събирани от важни културни институти 19.10 | 16:05

В Народната библиотека ще се заплаща, например, достъпът до онлайн база данни

От Андриян Георгиев

Правителството одобри днес (19 октомври) тарифа за таксите, които събират музеите, Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий” за извършването на услуги и за издаването на документи и дубликати, съобщават от правителствената информационна служба.

Одобряването на нова тарифа било необходимо поради настъпилите промени в нормативната уредба, регламентиращи въвеждането на нови такси, и поради необходимостта от преразглеждане на някои такси.

Таксите, които ще се събират, са за извършване на справки, издаване на препис на документи, за доставка на библиотечни документи от и за страната и чужбина, както и за достъп до външни мрежови ресурси и бази данни с информационно търсене в локална автоматизирана система, онлайн база данни или база данни върху електронен носител, предоставяне на библиографска/пълнотекстова справка.

Размерът им е определен съгласно необходимите материално-технически и административни разходи по предоставянето на услугата.

Водещи

Най-четени