Нови книги за 938 читалищни библиотеки 08.11 | 13:21

За закупуването им Министерството на културата е отпуснало 611 хил. лева

От Олга Андреева

938 читалищни библиотеки в страната обновяват фондовете си с нови книги с 611 580 лева, осигурени от Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

От общо 1968 проекта, експертна комисия към културното министерство е одобрила 1732, а 236 проекта са били отхвърлени.

Читалищата, чийто проекти са били одобрени за финансиране, ще трябва да предоставят финансов отчет за изразходването на получените средства в общината, чрез чийто бюджет са получили субсидията, с копие до Министерството на културата.

През 2011 г. по програма "Помощ за книгата” министерството е отделило 191 250 лв. за издаване на нови книги и за подкрепа и популяризиране на българската книга.

Предстои да бъдат разпределени 500 000 лв. между регионалните и големите градски библиотеки в рамките на програмата "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Средствата следва да бъдат използвани за обогатяване на библиотечния фонд.

Междувременно Министерството на културата е партньор и продължава да работи успешно с Програмата на ООН за развитие по проекта "Глобални библиотеки - България” (www.glbulgaria.bg).

Той финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона долара от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс” български библиотеки с цел модернизирането им.

Водещи

Най-четени