Новото любимо място за срещи в София - "При Гришата" 22.05 | 16:03

В Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" откриха скулптурен портрет на Григор Вачков

От Кремена Бедерева

Паметникът на Григор Вачков (1932 - 1980) ще стане любимо място за срещи - "При Гришата", като "При Попа" - на патриарх Евтимий. Това каза актрисата Татяна Лолова днес на откриването на скулптурния портрет на популярния артист в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов", съобщава БТА.

Поводът е неговата 81-годишнина - 26 май, и Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Автор на скулптурата е Емил Попов, а отливането и монтирането на паметника е дело на Владимир Житенски. Съпругата и дъщерята на Григор Вачков - Силвия и Мартина, министърът на културата Владимир Пенев, художникът Светлин Русев, артисти от различни поколения, между които Стефан Данаилов, Джоко Росич, Досю Досев, Ани Бакалова, Тончо Токмакчиев, Камен Калев, Калин Сърменов, Силвия Лулчева, Светослав Пеев, режисьорката Лили Абаджиева бяха сред присъстващите на тържеството.

"Това е наистина незабравимият Григор Вачков - не от киното и театъра, а от живота - силен, устремен, с толкова добрина, която носи в себе си", каза на откриването Стефан Данаилов.

"Точно сега е времето да застанем пред неговия дух. Не съм си и представял, когато бяхме неразделни в нашата младост, че Гришата ще ме покани пред своя паметник. Дано този паметник да е повод да си спомним и за други големи български творци и младите да ги познават. Щастлив съм, че, като минавам оттук, ще виждам своя приятел", каза още Стефан Данаилов.

Преди церемонията той говори пред репортери за изключително близкото си приятелство с Гришата, с когото са снимали много и в странство, в сериала "На всеки километър", а именно в чужбина по думите му се разбира кой какъв човек е. Григор Вачков според него е невероятно добър, топъл, сърдечен и безкрайно, безкрайно талантлив.

"Гришата беше единственият, който се обръщаше към мен с "брат ми". Наистина бяхме неразделни, много се обичахме и се подкрепяхме за всичко", върна се в спомените си актьорът-депутат. За яркото, силно излъчване на Григор Вачков, за изригващата от него енергия още в първи курс в Театралната академия разказа в емоционално слово на церемонията Татяна Лолова.

Двамата са били в един клас. После не са се срещали много на сцената, но тя помни рицарските жестове, които е правил за нея. "Какво точно искаш от Татяна?" - попитал Гришата режисьор, който я тормозел на репетиции.

Тази постъпка, която според актрисата биха направили много малко хора, коренно променила отношението на постановчика към нея. "Добър, земен, властен, велик! Величието "ти падна" от обичта на всички, които сме се събрали тук, и това означава, че си жив!" - завърши развълнуваното си слово за Григор Вачков Татяна Лолова.

Водещи

Най-четени