Обичате България - осиновете си паметник! 03.03 | 11:00

Граждани полагат грижи за опазването и стопанисването на културно-историческите богатства

От Теодора Кокаланова

Монументите, които са символ на нашата величествена история и култура са собственост на общината, но тя не успява да полага необходимите грижи за тяхното опазване и стопанисване. Затова в Шумен започват инициатива за осиновяване на тези наши културни богатства. Родолюбивата акция бързо набира скорост и вече 9 паметника в града се радват на своите частни пазители.
Първият достоен българин, който вече се грижи за един от емблематичните паметници в Шумен - този на загиналите войни от 5-ти полк, е бизнесменът Димитър Александров, който възстановява много от липсващите елементи.

"От много време, като жител на града наблюдавам паметника, който е в окаяно състояние. Затова с моите колеги решихме, че можем да направим едно добро дело. Отделихме малко от собствените си средства и превърнахме мястото в много по-приятно за всички жители. По този начин почитаме и паметта на всички тези хора, които са изписани на плочата и които са загинали в Балканските войни", обясни осиновителят на паметника Димитър Александров.

Много от монументите в Шумен са изградени през XX век, като Руския паметник в центъра на града и този на загиналите във войните шуменци на площад Кристал. В града обаче са запазени и стари паметници, като Куршун чешма, която впечатлява с архитектурата и мащабите си, построена още през XVIII век.

"Преданието казва, че някакъв турчин, благородник, ловец, е сънувал един странен сън. Явили са му се някакви птици, които са казали: "Ти добре ловуваш и хубаво правиш, но преди да ни убиеш ние няма къде да пиеме вода", и той тогава решава да направи тази чешма", обясни шуменецът Красимир Капитанов.

Целта на кампанията е не само хората да спасяват светините, а и да се предизвика интерес към историята и родолюбието, уточняват от общината в града. "Инициативата не е техническа, а по-скоро е патриотична и родолюбива. Трябва да знаем повече за нашия род, за дедите ни, за това което се е случвало и да оказваме нужното внимание", коментира зам.-кметът на Шумен Живка Тонева.

С осиновяването на всички 29 паметника районите около монументите ще бъдат облагородени и ще продължат да пазят спомена за отминалите времена, предаде bTV.

Водещи

Най-четени