Огнен спектакъл озари Самоводската чаршия 24.09 | 15:41

Стотици хора посетиха Самоводската чаршия в първата "Нощ на Самоводската чаршия"

От Таня Георгиева

С усмивка и дегустиране на отбрано вино бяха посрещани посетителите в първата по рода си "Нощ на Самоводската чаршия” във Търново. 

Занаятчиите от 16-те ателиета, разположени на улицата, приветстваха идеята и изразиха позитивното си отношение към подобни събития.

"Чувствам се страхотно – сякаш съм във времето преди 100 години, както е било тогава. Изключително интересно е, има страшно много хора и съм приятно изненадана, сподели Яница, една от стотиците посетители на старопрестолната главна улица във Велико Търново.  

И нямаше как да е иначе. Музика от гайди, китари и хармоники, въртене на огнени топки и една много различна и изпълваща духа нощна атмосфера даваше усещането за смисленост и духовна близост. 

Ганчо, Самата, Яна, Дребния и Ангел – така младият художник Димитър Стефанов представи своите колеги от факултета по Изобразително изкуство на ВТУ, с които рисуваха със спрей мотиви от керамика върху винили.

Определиха идеята за "супер" и пожелаха да стане традиция в Търново организирането на "по-силен и смислен нощен живот, освен дискотечния", защото смятат, че забавлявайки се, човек трябва да може и да се развива. 

Катерина Стоянова е един от примерите за това. Завършила Старопрестолната гимназия по икономика, младата дама не спира да се занимава с изкуство – рисуването е в кръвта й. Работи като консултант в магазин за картини и бижута.

За "Нощта на чаршията" се включва към екип от 5 млади таланти и заедно разработват иновативна инсталация, а именно – галерия в пощенска кутия, в която бе представена част от приказка на Стефан Цанев за пътя на човешкия живот.  Повече за идеята на аудио-визуалното изкуство в пощенска кутия и нейното приложение ни разказа Галин Попов, инициатор на проекта.

"Очакваме всички много да се забавляват и да се види, че в България има млади хора, които се интересуват и се занимават с изкуство", това беше изречението, с което всички занаятчии и таланти изразиха удовлетворението си от инициативата.

До късните часове на нощта почитателите на изкуството можеха да се докоснат до него чрез картините  в галерия "Панев", "Ателие".

Водещи

Най-четени