Огромно платно от Салвадор Дали в Монреал 06.11 | 15:02

Творбата, с размери 15 м на 9 м, представлява сюрреалистична версия на темата за Тристан и Изолда

От Кремена Бедерева

Платно с огромни размери от Салвадор Дали, нарисувано в Ню Йорк, за да послужи като завеса за балетна постановка в операта Метрополитън през 1944 г., бе представено за пръв път в Монреал след реставрирането му в Швейцария, съобщи AFP.

Творбата, с размери 15 м на 9 м, представлява сюрреалистична версия на темата за Тристан и Изолда. Платното ще бъде ползвано от цирковия режисьор Даниеле Финци Паска като част от декора за неговия спектакъл "Истината", чиято световна премиера е планирана за 17 януари следващата година в Монреал.

Чрез театрални похвати и акробатични номера "Истината" ще представи живота на прочутия испански художник, заяви режисьорът на пресконференция, пише още БТА. След Монреал платното и спектакълът ще тръгнат на турне в Южна Америка до лятото на 2013 г., преди да пристигнат в Европа, където са предвидени представления във Франция, Швейцария, Италия и Испания.

Спектакълът на Даниеле Финци Паска не е вдъхновен от балетната постановка на Леонид Масин, за която Дали бе написал либретото и създал декорите и костюмите.

Водещи