Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона този четвъртък 09.10 | 09:30

Заедно с концерта ще има и премиера на новия си двоен диск

От iNews.bg

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия сезон на 11 октомври, четвъртък, от 19.30 ч. в Първо студио на националното радио. Солисти в концерта са певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гадуларят Борислав Гълъбов. На първия за сезона концерт маестро Димитър Христов ще представи и новия двоен диск на Оркестъра за народна музика с изключителни аранжименти и виртуозни изпълнения на 23 пиеси, специално записани за изданието.

Оркестърът за народна музика на БНР спечели преди дни Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата за фолклорни сценични изкуства. Под диригентството на Димитър Христов съставът стана носител на "Златен век" на Министерство на културата за специален принос в областта на българската култура, наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на голямата награда "Сирак Скитник". Оркестърът за народна музика на БНР е наричан "оркестър от солисти" заради изключителната виртуозност на музикантите, която те по един впечатляващ начин вплитат в общата "музикална шевица". Оркестърът запазва чистотата на автентичния звук на българския фолклор и го поднася по един достъпен и атрактивен за младите поколения начин.

С първия концерт за сезон 2018/2019 Оркестърът за народна музика на БНР по традиция представя едни от най-големите имена в българската народна музика. Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и Борислав Гълъбов ще изпълнят характерни за репертоари си песни и пиеси в нови аранжименти. Русанка Комитова завършва музикалното училище в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и автентични песни с Оркестъра за народна музика на БНР, а през 2016 участва в проекта му "Класиците на българската сватбарска музика". Творческият път на Христина Анастасова също започва от музикалното училище в Котел и преминава през АМТИИ Пловдив, ансамбъл "Тракия" и световноизвестния "Българка джуниър квартет", с който гастролира в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 година диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава Грами. Сорина Богомилова е солист на НФА "Филип Кутев" от 1985 г. Пее в камерните формации трио "Вечерница" и  квартет "Деница" и участва в записи на музика за игрални и документални филми. Борислав Гълъбов е създател на формацията "Багри", където освен гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в множество звукозаписи както в България, така и в чужбина, гастролира в САЩ, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия и др. Носител е на награда от Министерство на културата за принос в културното наследство на страната.

Водещи

Най-четени