Оскарите: "Всичко, навсякъде, наведнъж" е най-добрият филм 13.03 | 08:51

Лентата жъне успехи, защото разказва на езика на съвременната популярна култура за всекидневния стрес и за разминаването между различните поколения

От iNews.bg

"Всичко навсякъде наведнъж” - ексцентрична научно-фантастична комедийна драма за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени – триумфира на тазгодишните награди "Оскар". Филмът спечели почти всички награди в основните категории и беше обявен за най-добър филм на годината.

Режисьорите на филма Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан спечелиха статуетка за най-добър режисьор в конкуренция с Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин", Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман", Тод Фийлд за "Тар" ("Лидия Тар") и Рубен Йостлунд за "Идиотският триъгълник".

Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието.

Къ Хуей Куан стана най-добър актьор в поддържаща роля, а Джейми Лий Къртис взе първия "Оскар" в кариерата си в дамския еквивалент на наградата отново за изпълненията си във "Всичко, навсякъде, наведнъж".

Брендън Фрейзър спечели "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Китът”. Неговите съперници бяха Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър за "Елвис", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "След слънце".

Германският епос за Първата световна война "На Западния фронт нищо ново" спечели "Оскар" за най-добър международен филм. Филмът, режисиран от Едуард Бергер, представя ужасите на войната през погледа на един млад мъж. Това е първата немскоезична адаптация на романа на Ерих Мария Ремарк от 1928 г. Холивудската продукция по него печели награда "Оскар" за най-добър филм през 1930 г. Приемайки наградата си, Бергер благодари на младата звезда на филма, Феликс Камерер, който излезе с него на сцената.

Създаденият с участието на журналиста Христо Грозев филм "Навални" спечели "Оскар" в категорията за документално кино.

"Чувството е неописуемо. Тази награда е наша. Тя е на целия екип, на прекрасните хора, които го направиха възможен”, заяви продуцентът на лентата при връчването на престижната статуетка", заяви режисьорът на "Всичко, навсякъде, наведнъж".

И допълни:

"Това е за баща ми, който както много емигранти, почина млад. Той ме научи, че хората са по-важни от печалбата и че никой човек не е по-важен от другия”.

"Благодаря на всички, които ни вдъхновяваха. Докато растях разбрах, че най-доброто, което можем да направим е да се пазим един друг от хаоса на този свят”, заяви режисьорът на филма Даниел Куан.

----------------------------------------------------------------

Кинокритичката Алисън Уилмор казва, че "Всичко навсякъде наведнъж" жъне успехи, защото разказва на езика на съвременната популярна култура за всекидневния стрес и за разминаването между различните поколения в едно имигрантско семейство.

Според нея вкарването на голям мащаб с теми като спасяването на света, да бъдеш избрания, прескачането в различни вселени в толкова малка история е това, което завладява хората.

Освен това лентата се появява в момент, в който публиката вече е готова да приеме предимно азиатски актьорски състав в различен тип история, казва Акира Мизута Липит, професор по кино и медийни науки в университета на Южна Калифорния.

Промяна започна с хитове като "Луди богати азиатци" и "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", както и с появата на повече азиатски актьори като Минди Кейлинг и Аукуафина по телевизията.

Въпреки успеха на "Всичко навсякъде наведнъж", някои от феновете на филма признават, че на моменти са били объркани. Звездата Джеймс Хонг намекна за това объркване, когато филмът беше отличен на наградите на Гилдията на филмовите актьори. "Разбрахте ли всичко това?", попита публиката Хонг, който играе ролята на възрастния баща на героинята на Мишел Йео. "Е, отидете да го гледате втори и трети път и може би ще го разберете", каза той.

Водещи

Най-четени