От събота на вампир 13.06 | 11:18

НИМ излага находката от Созопол в залите си тази събота, 16 юни

От Олга Андреева

За тези, които са се впечатлили или просто се забавляват с новината за откритите в Созопол "вампири", Националният исторически музей съобщи, че от събота интересната находка ще е достъпна за разглеждане.

Скелетът на единия мъж от смятаните за вампири от средновековните созополчани, открит при редовни археологически разкопки в Созопол, ще бъде изложен в специална витрина, и ще може да бъде видян от софиянци и гостите на столицата от 16 юни, събота.

Да припомним, че терминологията "вампир" археолозите използват, за да обозначат ритуално погребение на човек със забит в тялото остър и тежък предмет.

Такова погребение е знак, че хората са възприемали покойника за лош човек и, за да не "вампиряса" - да не тръгне да прави зло и след смъртта си – го затискали символично с предмета, за да си стои погребан.

Директорът на НИМ Божидар Димитров успокои столичани, които се страхуват вампирът да не донесе нещастия на София, че той е обезопасен чрез пробождането с железен кол още през Средните векове и в този смисъл "е по-малко опасен и от утилизиран снаряд".

Най-четени