Отиде си големият актьор Джоко Росич 21.02 | 23:34

Росич се бореше с тумори в главата месеци наред

От Цанка Донкова

Почина големият актьор Джоко Росич. Тъжната вест са съобщили негови близки пред в. "Всеки ден". Росич е починал тази вечер в болница "Лозенец". Той се бореше с тумори в главата месеци наред. В края на януари претърпя операция в "Пирогов", а преди дни бе преместен в болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница).

Предполагаше се, че с грижите на специалистите той ще се опита да се раздвижи, тъй като клиниката разполага с едни от най-добрите методи за рехабилитация.

Състоянието на големия актьор бе влошено в последните месеци. Тази година той щеше да навърши 82 години.

Джоко Росич е роден на 29 февруари, 1932 в Крупан, Кралство Югославия. Майка му е българка, а баща му - сърбин. През 1951 година емигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой". Носител е на орден "Кирил и Методий" първа степен.

Росич участва в над 110 филма. Едни от най-известните сред тях са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Под игото", "Златният век", "Капитан Петко войвода", "Зарево над Драва" и др.

Водещи

Най-четени