Отиде си поредна легенда на киното 05.01 | 12:24

Почина американският продуцент Саул Зентс, трикратен носител на "Оскар"

От Мартина Панайотова

В САЩ на 92-годишна възраст почина световноизвестният  американски продуцент и сценарист Саул Зентс, съобщиха световните информационни агенции.

Зентс е издъхнал в дома си в Сан Франциско, щата Калифорния. През последните години Зентс е страдал от болестта на Алцхаймер.

Саул Зентс е роден през 1921 година в щата Ню Джърси в еврейско семейство, преселило се от Русия. Участва е във Втората световна война. След края й е работи в звукозаписната компания Fantasy Records. Сътрудничи със световноизвестни музиканти като Дюк Елингтън. Той открива и прави популярна една от най-известните американски рок групи "Кридънс клиър уотър  ривайвъл", с която по-късно се съди, припомня БТА.  

От 70-те години на миналия век Зентс се заема с продуцирането на филми. Той е трикратен носител на "Оскар" - за работата си над "Полет над куковиче гнездо" (1975), "Амадеус" (1984) и "Английският пациент" (1996).

Зентс е известен още като ръководител на компанията Middle-Earth Enterprises, която притежава правата върху екранизацията на "Властелинът на пръстените " и "Хобит" на Толкин, както и върху използването на имената на героите от романите на писателя. Той е планирал екранизацията им още през 1970 г., но така и не е осъществил замисъла си.

 

Водещи

Най-четени