Отиде си създателят на оркестър "Карандила" 23.04 | 10:15

Ангел Тичалиев замина на небесно турне да весели горе душите, написа във Фейсбук жрналистката Веселина Седларска

От iNews

Почина знаменитият основател на оркестър "Карандила" Ангел Тичалиев, съобщиха във Фейсбук сливенските журналисти Веселина Седларска и съпругът й Костас Анастасиу. "Сбогом на Ачо! Ангел Тичалиев, създател и ръководител на оркестър "Карандила". Замина на небесно турне да весели горе душите", написа Седларска.

Тичалиев е потомствен музикант - тромпетист и перкусии. Създава "Карандила" през 1995 г. Но според местните сайтове оркестърът е съществувал като формация и по време на баща му Михаил Тичалиев - Мамулито поне 30 години, но е бил без име. Ангел е бил диригент на военния духов оркестър в Айтос и като се прибира в средата на 90-те в Сливен, събира 12 музиканти от оркестрите на Трета армия.

Оркестър "Карандила" имат 6 издадени албума и съвместни участия с Горан Брегович, Милчо Левиев, Биг Джон, Селиа Мара, I-Wolf. През 2002 г. участват в продукцията на Виенската народна опера "Графиня Марица" на Имре Калман под режисурата на Вера Немирова. През 2006 г. сливенската група стана първата българска формация с едномесечно промоционално европейско турне, посветено на издадения същатата година албум Cyclops Camel. На следващата година участват в поредица от концерти по течението на река Дунав, организирани от популярния австрийски музикант Хуберт фон Гойсерн в рамките на "Линц 2009 културна столица на Европа".

През 2007 г. Ангел Тичалиев създава и "Карандила джуниър" с 14 деца от сливенското гето. В двора на къщата си в кв. "Надежда" прави миниучилище и обучава там новите музикални надежди. Всички живеят на една улица в квартала, наричат я "Циганския Бродуей". Тичалиев оглавява и читалището "Карандила Джипси" в кв. "Надежда". През 2011 г. "Карандила Джуниър" представиха дебютния си албум Гето "Надежда" на голям концерт в София.

Водещи

Най-четени