Откриват „Балканфила 2010" 28.10 | 02:53

14 държави ще се включат в тазгодишната международна филателна изложба в Пловдив

От Силвия Стоядинова

Изложители от 14 държави ще се включат в 15-тата международна филателна изложба „Балканфила 2010", която се открива днес от 11.30 часа в палата №7 на Международния панаир в Пловдив. Лентата на форума ще пререже зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Експозицията е под патронажа на министър Александър Цветков.

В първия ден на изложбата ще бъдат пуснати в употреба две издания - серия от 4 пощенски марки на тема „Фауна - Панди" и пощенска карта „Ден на Международната филателна изложба Балканфила 2010".

Симеон Сакскобургготски и Иван Славков, които са почетни председатели на Съюза на българските филателисти, са поканени да участват със свои експонати. „Българските царе, изобразени в българските пощенски марки" е темата на колекцията на бившия премиер. Иван Славков ще покаже „Световни рекорди - първите пощенски марки на 25 страни".

На всяка страна ще бъдат предоставени до 25 рамки за сбирки в следните състезателни класове: Пощенска история, Максимафилия, Едно табло, Отворен клас, Литература.

Освен състезателните раздели, има и клас „Балканските филателни бисери" за изключително ценни марки със златни медали от световни изложби. Събитието ще продължи до 31 октомври като няма да се впуска в надпревара за максимален брой експонати и табла, обявяват организаторите.

С тазгодишното събитие се отбелязават 45 години балканско сътрудничество във филателията. Първото издание на "Балканфила" е през 1965 г. във Варна, като домакини на проявата са били също София (1975 г.) и Враца (1985 г.).

Водещи

Най-четени