Откриха древни сребърни монети по трасето на АМ „Струма” 03.04 | 10:19

Едната от монетите е сечена по времето на император Гордиан

От Андриян Георгиев

На различни находки са попаднали археолозите от кюстендилския музей по време на археологическото проучване на обекта край село Дяково, разположен по трасето на строящата се автомагистрала "Струма”, каза ръководителят на разкопките асистент Румен Спасов пред радио "Фокус".

Археолозите са се натъкнали на сребърна монета, сечена по времето на император Гордиан. Към момента находката е най-ранната открита на обекта. Ръководителят на проучването отнася сребърната находка към периода между 238-244 г., когато е управлявал Марк Антоний Гордиан.

По време на проучването археолозите се натъкнали и на монети, сечени през първата половина на V в.

"Това ни дава право да смятаме, че обекти като настоящия са пострадали сериозно по време на хунските нашествия", коментира асистент Спасов.

За малкото време, в което археолозите работят, вече са фиксирани и две сгради. Тепърва обаче те ще се проучват детайлно, за да се определи за какво са били използвани.

Археологът не се наема да прогнозира за това, какво крие земята, но има данни за по-ранен етап на обитаване, датиращ от последните векове пр. Хр. Очакванията са да бъде разширен хронологичният диапазон на обитаване. 

iNews припомня, че археолозите от Регионалния исторически музей в Кюстендил започнаха на 18 януари предварителни сондажни проучвания на обектите по АМ "Струма". Проучват се два обекта по Лот 1 на магистралата. 

Същинското спасително археологическо проучване ще продължи минимум 4 месеца.

Обектът е разположен на площ 30 000 кв. м.

Тези археологически работи не минаха и без конфликт, в който беше замесен премиерът. На 11 януари при инспекция на строителството на АМ "Струма" министър-председателят заяви, че не можел да чака археологическите проучвания да се проточат до август и септември.

Тогава Борисов призова археолозите да облекат ватенки и да сложат калорифери на обекта и в студ и сняг разкопките да не спирали. Според Борисов така работели всички работници в България и следователно и археолозите трябвало да работят, независимо от атмосферните условия.

Водещи

Най-четени