Откриха замъка на крал Артур 03.08 | 17:53

Руините на предполагаемия „Камелот“ са в графство Корнуол

От iNews.bg

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол, за който се предполага, че е бил на легендарния крал Артур.

Разрушените стени на замъка с дебелина над 1 метър, стъпала и под от каменни плочи, бяха открити недалеч от селището Тинтагил – местност, която традиционно се свързва с Артур. Учените са датирали разкопките от V–VI век и смятат, че там се е намирала резиденцията на владетеля на бритск, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

На мястото на разкопките бяха намерени множество останки от керамика и стъкло, а също така амфори, в които е имало вино и зехтин. Това е свидетелство, че обитателите на замъка са принадлежали към висшите слоеве на обществото.

Находката ще предизвика голям отзвук, ще привлече учените и широката общественост към тази забележителност, отбелязва британската преса.

Според преданията легендарният вожд на бритите - крал Артур, е живял в V–VI век. До ден днешен обаче не са намерени доказателства, че той наистина е съществувал.

Историците спорят дали Артур е имал конкретен исторически прототип или представлява събирателен образ. Кралският замък на Артур се е наричал Камелот, но за пръв път това наименование се появява във френския рицарски роман от XII век "Ланселот".

Водещи

Най-четени