Откриха паметника на Тодор Колев в Шумен (СНИМКИ) 12.07 | 14:21

Христо Мутафчиев разчувства жителите на града

От Беатрис Николoва

В Градската градина в Шумен беше отрит паметник на обичания български актьор Тодор Колев. Стотици шуменци дойдоха да се преклонят пред паметта на Адама (така наричаха Тодор Колев).

"Издигането на мемориал е достойно отбелязване на яркото присъствие на Тодор Колев в българската култура и благодарност за неговите незабравими роли в театъра, киното и телевизията. Щуменци могат да бъдат щастливи, че в техния град ще има паметник на незабравимия Тошко Колев, както всеки българин нарича с обич големия ни актьор", заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович.

С аплодисменти шуменци приветстваха присъствието на Христо Мутафчиев. Председателят на съюза на артистите в България пристигна в Шумен специално за откриването на скулптурната композиция. Речта му разчувства събралите се стотици жители и гости на града. С вълнение разказа спомени от първите си срещи с Тодор Колев на сцена, когато двамата играят в "Суматоха" на Радичков в Народния театър "Иван Вазов". Това е първата постановка, в която участва Христо Мутафчиев през 1994-1995 г. Артистът сподели щастието си в момента да изпълнява в Малък градски театър "Зад канала" най-емблематичната театрална роля на Тодор Колев – тази на Топузов в "Човекоядката" на Иван Радоев.

Сред присъстващите на откриването бяха Красимир Костов, кмет на Община Шумен; Любомир Христов, народен представител; Венцислав Венков, областен управител на Шумен; проф. Георги Колев, председател на Общински съвет Шумен; Красен Кюркчиев, управител на "Фикосота" ООД; както и съпругата на актьора Мария Колева и сина му Александър Колев.

Скулптурната композиция от бронз е с почти човешки ръст и впечатлява с естествеността на позата и виталността, която излъчва. Радетелите на идеята за създаването й от Инициативен комитет "Народ" благодариха на почитателите на актьора, с чиято помощ бяха събрани необходимите средства за изграждането на бронзовата композиция.

Средствата за изграждане на монумента бяха събрани с дарителска кампания миналата година. Още до края на годината бяха осигурени първите 10 хил. лв. от почитатели на Колев. В началото на тази година пък една шуменска компания дари останалите 60 хил. лв., необходими за паметника.

Разгледайте снимки от откриването на мемориала в нашата галерия.

 

Водещи

Най-четени