Откриха раннохристиянска базилика в крепостта, известна като „Българския помпей“ 10.09 | 18:13

Храмът е с внушителни размери, каквито са имали базиликите в Одесос и Истрия

От iNews.bg

Раннохристиянска базилика с внушителни размери откриха археолозите при разкопките на най-големия античен град в Добруджа – Залдапа. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов. По думите му късноримската и ранновизантийска крепост край днешното село Абрит е известна като Добруджанския Помпей, а Карел Шкорпил е сред първите археолози, които правят сондажи. Находката представлява трикорабен храм, дълъг 37 мерта и широ 21 метра. С такива размери са били базиликите в Одесос, Истрия и Томис по Черноморското крайбрежие.

Археолозите предполагат, че сградата е била двуетажна и вероятно е строена в края на четвърти - началото на пети век. Базиликата е действала до началото на седми век, когато населението на Залдапа загива в драматична битка с нашественици.

Сред най-ценните находки е част от колона, изваяна от рядко срещан червен мрамор с бели ивици, използван при строежите в най-представителните антични сгради, поясниха археолозите. Сред откритите артефакти са и четири мраморни гълъба, красили амвона, орнаменти от изящна олтарна преграда, близо 400 монети, фибули, търговски пломби и други. Голямата им надежда е, че ще открият и резиденцията на епископа.

В първия сезон на археологическите проучвания в Залдапа е осигурено финансиране от Министерството на културата и община Крушари, допълни директорът на Регионалния исторически музей. По думите му амбицията е базиликата и част от крепостните стени на Залдапа, чиято агломерация достига 40 хектара, да бъдат възстановени и обектът да стане достъпен за туристи, допълва БТА.

Водещи

Най-четени