Откриха римска гробница в бургаско село 07.07 | 08:30

Гробницата е открита при пропукване на пътна настилка

От Андриян Георгиев

Открита е римска гробница в с. Дебелт, община Средец, съобщи доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Гробницата е открита при пропукване на пътна настилка.

"На една от улиците, близо до централното шосе, което е между Бургас и Средец, самата настилка на една малка уличка по черен път, се пропуква поради тежък бетоновоз, който кара цимент. Отдолу се разкрива римска зидана гробница, с мраморни плочи, най-вероятно от 2-3 век”, каза Вагалински пред агенция "Фокус". "Човекът, чиято къща е точно срещу входа на гробницата, си позволява самоволно да прави разкопки. Той е възрастен, много добре знае кого е трябвало да потърси”. 

Дебелт е един от най-големите археологически обекти на България. Това е римски град с най-висок ранг колония, което означава, че се копира директно от Древен Рим като организация и планировка. Основан е 70-та година сл. Хр. от римски пенсионирани войници, легионери.

На Балканите има само 15 римски колонии, три от които попадат на българска територия, като най-ранната от тях е Дебелт. Там са направени много разкрития – има римска баня, римско светилище, укрепителна система. Пътят от Бургас за Средец минава през обекта, което допълнително увеличава интересът на туристите.

Водещи

Най-четени