Откъде идваме, защо сме тук и накъде отиваме? 03.12 | 12:48

Фундаменталните въпроси за произхода на мирозданието намират отговор в бестселъра „Вселена от нищото“

От Гергана Златкова

Откъде се е взела Вселената? Какво е имало преди нея? Какво ни вещае бъдещето? Защо има нещо, вместо нищо?

Провокативните отговори на видния физик Лорънс М. Краус на тези и други вечни въпроси можете да откриете в книгата "Вселена от нищото”.

Бидейки един от малцината изтъкнати съвременни учени, които активно пресичат бездната между научната и популярната култура, Краус разкрива, че съвременната наука действително се занимава с въпроса "Защо има нещо, вместо нищо?” (ИК Изток-Запад).

В бестселъра "Вселена от нищото” по достъпен начин са описани експериментални наблюдения и нови теории, които предполагат не само, че нещо може да възникне от нищото, но и че от нищото винаги ще възниква нещо.

Краус ни отвежда назад към началото на всичко, представяйки най-новите свидетелства за еволюционния път на Вселената и за вероятния ѝ край.56cd0bed-1826-ede4-98c5-61595cef7634

Краус е космолог, лауреат на наградата "Университетски преподавател на годината” и директор на проект "Произход” в Аризонския университет.

Признат от сп. "Сайънтифик Америкън” за рядък научно-обществен интелектуалец, той е автор на над триста научни публикации и осем книги, носител е на множество международни награди за изследванията и писмените си трудове.

Краус изследва връзките между физиката на елементарните частици и космологията, ранната Вселена, естеството на тъмната материя, общата теория на относителността и астрофизиката на неутриното.

През 1982 г. получава докторска степен по физика от Масачусетския технологичен институт, след което става член на Харвардското научно дружество. През 1985 г. се присъединява към факултета по физика в Йейлския университет, а през 1993 г. става председател на отдела по физика към университета "Кейс Уестърн Ризърв”. През 2008 г. започва работа в Аризонския университет, където е и до днес.

Водещи

Най-четени