Отпускат нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти 11.05 | 15:30

"Терминът "свободен артист" е европейски. В него се включват актьори, режисьори, певци, танцьори. За да е по-прегледно вече ще ги наричам "творци", каза още Банов

От iNews.bg

Отпускат нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти. Средства ще се отпускат на артисти с доход до 1000 лв., които нямат договор с държавна институция. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет.

"Ние пускаме програмите, за да може да се работи по тях. Те са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, нови танцови спектакли и една нова - за проекти в областта на визуалните изкуства", обяви Банов. За всяка от тези четири програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. 800 000 лв. ще бъдат дадени за вече готовите продукти.

Общо се отпускат 2,2 млн. лв. за фонд "Култура" и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

Днес беше разрешено да се отворят всички музеи и галерии, както и да се възобнови работата на кината, включително и тези в моловете. Според Банов това са добри новини и знак, че животът възвръща нормалния си ритъм. 

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка, с която заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заяленията са над 1000, утре ще бъде обявено на кого ще бъдат отпуснати средства", каза още Банов.

"Терминът "свободен артист" е европейски. В него се включват актьори, режисьори, певци, танцьори. За да е по-прегледно вече ще ги наричам "творци", каза още Банов.

"Тази година, през норвежка програма, на два пъти се разпределят над 7 млн. лв. за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. Говорим за сериозни проекти", каза още министърът. Според него мерките са адекватни и показват грижата на правителството към сектора. Той добави, че се работи и по други мерки.

Относно разрешението за посещение на кина, Банов поясни, че зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. 

"Писателите и поетите също влизат в социалната мярка. Стартирали са и сесиите за библиотеките. Миналата година се усвоиха само 1,5 млн. лв. Надявам се, че тази година ще се усвоят повече средства. Досега имаше право до 10% административни разходи за този, който кандидатства по проекта. Тези разходи вече са до 30% от проекта, за да може да се наемат повече хора и за по-дълго време", обясни министърът.  

Относно колекцията на бизнесмена Васил Божков, министърът отрече тя да се "изнася в кашони". И увери, че ценните предмети се съхраняват изрядно и за тях се полагат грижи.

"Не се предвиждат термокамери в театрите и киносалоните. Тяхната ефикасност обаче не е ясна.  За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за събития вътре, може само отвън. Говорихме с всички директори и въпросите са много. В Европа все още няма отговор. Ние сме като новородени и опипваме новите неща. Всичко зависи от това как се развива вируса", каза още Банов.

Водещи

Най-четени