Очаквана от 10 години галерия отваря врати в Англия 15.04 | 17:40

Дизайнът e на световноизвестния британски архитект Дейвид Чипърфийлд

От Нели Минчева

След десетилетие на планиране и изграждане дългоочакваната галерия Turner Contemporary вече е готова и ще отвори врати в Англия в събота, съобщават британски медии.

Дизайнът на галерията е дело на световноизвестния британски архитект Дейвид Чипърфийлд и е вдъхновен от изкуството на художника Джоузеф Търнър, който често е посещавал крайбрежния град Маргейт в графство Кент.

Именно там се намира новопостроеният културен център, в който ще има постоянна експозиция с творби на Търнър, а съпътстващите изложби ще са на съвременни творци.

Галерията се превърна в един от най-обсъжданите проекти в областта на изкуството на Острова, тъй като на няколко пъти дизайнът ѝ беше променян, а цената ѝ растеше с течение на времето.

Първоначално проектът трябваше да струва 7 млн. паунда, но се оказва, че завършването му е изисквало много по-голяма сума.

"Не всеки ще хареса всичко, което представяме, но не в това е въпросът – важното е, че ще отворим нещо ново и различно", коментира пред BBC Виктория Поумъри, директор на Turner Contemporary.

Водещи

Най-четени