Пернишката крепост "Кракра" официално грейна 09.01 | 13:22

Стойността на реализирания проект е 3 711 658 лева

От Цанка Донкова

Кметът на общината Росица Янакиева получи удостоверение за ползване от Илиана Георгиева – началник-отдел "Югозападен район" в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие".

Превръщането на твърдината в туристическа атракция е осъществено с помощта на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Стойността на реализирания проект е 3 711 658 лв., като финансирането от Европейския фонд за регионално развитие възлиза на 3 020 672,47 лв.

Визуализацията на твърдината е направена така, че да бъде максимално видима от жп линията и международния път София-Гюешево. Възстановена е югозападната порта и два бастиона в югоизточната част. Осемметрова дървена кула с наблюдателна площадка дава възможност за панорамен изглед към крепостта. Метална стълба изкачва посетителите над нивото на реставрация. Пернишката крепост е в списъка на паметниците на културата с категория "национално значение". Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, седем средновековни църкви, две от които са уникални.

Пернишката твърдина изиграла особено важна роля от края на Х и началото на ХI век, когато била управлявана от воеводата Кракра. След падането на България под византийска власт тя запазила значението си на важен военно-стратегически и търговски център. През 1189 г. Перник бил разрушен, но селището не изчезнало, а се преместило в подножието на хълма. С развитието на въгледобива от края на ХIХ в. и разширяването на мините с царски указ от 26 юни 1929 г. село Перник било обявено за град, допълва БТА.

Екскурзоводи и аниматори ще посрещат туристите на древния хълм. Изграден е посетителски център, в който ще има зала с проектори за представяне на информация на посетителите, както и магазин за сувенири. Възстановени са всички алеи и осветлението в парка под крепостта.

Водещи

Най-четени