Писатели твърдят, че Ван Гог не се е самоубил 18.10 | 10:38

Художникът може да е бил убит случайно от две момчета

От Елена Кирилова

Винсент ван Гог не се е самоубил, твърдят авторите на нова биография, посветена на живота на художника.

В книгата "Van Gogh: The Life” Стивън Найфе и Грегъри Уайт Смит отбелязват, че противно на общоприетото схващане, художникът вероятно е бил застрелян случайно от две момчета, които имали пистолет.

До този извод писателите стигнали след 10-годишни изследвания, съобщава BBC. От Музея на Ван Гог в Амстердам нарекоха твърденията "драматични" и "интригуващи".

В изявление кураторът Лео Янсен все пак отбелязва, че "много въпроси остават без отговор" и би било прибързано самоубийството да бъде изключено като вариант. Все пак се очаква новината да доведе до множество дискусии.

Според досегашната версия художникът се е самоубил през 1890 г., когато е бил на 37 години. Постимпресионистът заминава за Овер с идеята да посещава местните полета, за да рисува, но според теорията именно сред пшеничените полета той изстрелва куршума, който отнема живота му.

Според Стивън Найфе за всички е пределно ясно, че Ван Гог не е отишъл в полето с намерението да се самоубие. Новата теория гласи, че геният е бил убит случайно от няколко момчета. Художникът обаче решил да ги защити и да не разкрие кой е истинският убиец.

Авторите се позовават на данните, оставени от историка Джон Риуолд, който описал събитието си, когато посетил Овер през 1930 г.

Найфе и Смит твърдят, че куршумът е влязъл в тялото под ъгъл, което може да потвърди тезата, че става дума за убийство.

Водещи

Най-четени