Плевен се подготвя за годишнината от освобождението от османско иго 04.12 | 11:19

На 10 декември 1877 година армията на Осман паша е окончателно сразена

От Ивайло Ачев

След точно шест дни Плевен ще отбележи 134-тата годишнина от освобождението на града от турско робство. По случай годишнината ще бъде представена историческа възстановка на събитията, ще има изложби и концерти, съобщават от Плевенска община, цитирани от БТА.

Проявите започват в четвъртък (8 декември) в архитектурно-художествения комплекс "Плевенска панорама", където ще бъде представена книгата "Военни униформи от Руско-турската война 1877-78 г.". Същият ден в галерия "Дарението на Светлин Русев" плевенски поети ще имат четене по повод годишнината.

В петък (9 декември) пред къщата-музей "Цар Освободител" ще бъде открита изложба от малко известни снимки на Плевен от 19 век, а вечерта Северняшкият ансамбъл ще представи танцовия спектакъл "50 хора от извора български".

Честването на Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града е на 10 декември на площад "Възраждане", след което ще се състои възстановка "Връщането на сабята на Осман паша от руския император Александър Втори" с участието на Национално дружество "Традиция". Тържеството ще завърши с празничен концерт на Плевенската филхармония, хор "Гена Димитрова" и солистите Калуди Калудов, Яница Нешева и Адриан Павлов.

Водещи

Най-четени