Пловдив ще е „Eвропейска столица на културата“ за 2019 г. 05.09 | 18:06

Градът "пребори" София, Варна и Велико Търново

От Цанка Донкова

Пловдив успя да пребори София, Варна и Велико Търношо и ще бъде "Eвропейска столица на културата" за 2019 г.. Независимата комисия за подбор, която оценява българските градове, е препоръчала титлата да бъде присъдена на Пловдив. Официалното номиниране на Пловдив от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква да стане през май 2015 г.

"Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент", заяви Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта. Тя уточни, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както е било при предишните Европейски столици на културата.

В съответствие с решението на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, с което се определят критериите за получаване на титлата "Европейска столица на културата", България и Италия са двете държави членки, които ще си поделят титлата през 2019 г. Окончателният подбор на град в Италия ще се състои през октомври.

В критериите се посочва, че градовете следва да подготвят културна програма с подчертано европейско измерение и да стимулират участието на гражданите от града и цялата страна. Програмата трябва да има трайно въздействие и да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие.

Европейското измерение е отразено в избраните теми и начина, по който са организирани проявите в програмата. Насърчава се сътрудничеството между културните среди от различни държави на ЕС.

Процесът на подбор на европейска столица на културата започва с фаза на предварителен подбор, след което се изготвя списък с първоначално одобрените градове. Окончателното решение се взема девет месеца по-късно. След това избраният от комисията за подбор град се определя официално от Съвета на министрите на ЕС.

Комисията, която оценява кандидатурите на градовете, е съставена от 13 независими експерта в областта на културата: шест, от които се назначават от държавата членка, а останалите седем — от европейските институции.

Водещи

Най-четени