По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък 17.04 | 07:53
Първото яйце трябва да се боядиса в червено
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще бъдат боядисани яйцата е въпрос, който зависи от вас.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година, информира БТА.
Водещи
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Традиции и обичаи за 20 ноември
Едно от големите му заслуги е, че още докато е бил в манастира, той активно проповядвал и...
20.11 | 10:30
-
Родители скочиха! Обвинения за сатанизъм в детска градина
Идеята според ръководството – „спомен за бъдещето“
20.11 | 10:15
-
Зелената зона във Варна започва да работи от днес
Електромобилите паркират безплатно както в синята, така и в зелената зона във Варна.
20.11 | 09:59
Най-четени
-
Делото срещу бившата полицайка Симона Радева е на финалната права
Обвинението: Стълба за бягство
20.11 | 08:45
-
Времето разделя Балканите - зима на запад, пролетни температури до 20 градуса у нас
Зима в Западните Балкани
20.11 | 08:30
-
Асен Василев: Догодина българите ще живеят по-зле и ще обеднеят
Догодина българите ще живеят по-зле и ще обеднеят, допълни Василев.
20.11 | 09:30
-
ПП инсталира прасе-касичка пред НС, олицетворяваща бюджета
Централният бюджет влиза на първо гласуване в зала утре. Именно план-сметката за догодина е...
20.11 | 08:59