По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък 17.04 | 07:53
Първото яйце трябва да се боядиса в червено
![По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък](http://inews.bg/pictures/1255121_1004.jpg)
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще бъдат боядисани яйцата е въпрос, който зависи от вас.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година, информира БТА.
Водещи
-
Асеновград осъмна в красота и романтика
Жителите и гостите на града бяха посрещнати тази сутрин със стотици балони с послания.
14.02 | 15:45
-
Песков заяви днес, че не може да предостави нова информация относно усилията за мир в Украйна
По думите на говорителя на Кремъл, икономическите центрове на влияние са се изместили, а Русия...
14.02 | 15:15
-
Иван Бакалов: Банката тихомълком реши, че ще сложат образите от 1 и 2 лева на 1 и 2 евро
Слагам тази илюстрация, защото вчера ги разказах тези неща при Дремджиев и някои не вярват.
14.02 | 15:00
-
Из цялата страна спазиха традицията и зарязаха лозята на Трифон Зарезан
В много райони беше коронясан и цар на лозето. Отслужени бяха водосвети за здраве и плодородие
14.02 | 14:45
Най-четени
-
Поради авария временно е преустановено топлоподаването на територията на ж.к. "Студентски град“
Очаквано възстановяване на 15 февруари 2025 г., 21:30 часа.
14.02 | 11:30
-
Румен Радев: Честит празник на българските лозари и винари!
Държавният глава пожела на всички работещи в сектора празникът да им донесе благословия от...
14.02 | 09:31
-
Леко затопляне, на места - слънце
Максималните температури ще са между 4° и 9°, в Дунавската равнина и Тракия райони – до 10-13°
14.02 | 08:00