По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък 17.04 | 07:53
Първото яйце трябва да се боядиса в червено

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще бъдат боядисани яйцата е въпрос, който зависи от вас.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година, информира БТА.
Водещи
-
Нараства броят на преписките и на досъдебните производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие
Повече са престъпленията, свързани с наркотични вещества – 4481 досъдебни производства, при...
21.03 | 17:57
-
ООН за загиналия българин в Газа: Ще бъде запомнен със своята доброта
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш излезе с изявление, в което изрази своите...
21.03 | 17:40
-
Кога трябва да изпиете първото и последното си кафе за деня?
Според статистиката на Statista мнозинството американци пият кафе ежедневно
21.03 | 17:20
-
БНБ: Над 338 милиона евро чужди инвестиции са влезли в страната през януари
Инвестиционният поток за първия месец на годината е с 50,8 млн. евро повече спрямо януари 2024...
21.03 | 17:00
Най-четени
-
Зрители са в потрес от лесбоаферата в „Хелс Китчън“
В последния сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ зрителите станаха свидетели на...
21.03 | 10:30
-
Депутатите гласуваха на второ четене макрорамката на държавния бюджет за 2025 г.
Не се предвижда вдигане на данъци и се залага дефицит от 3% от БВП
21.03 | 05:42
-
Бареков: Пеевски направи тих държавен преврат, а Румен Радев повече служебна власт няма да види!
Бареков изразява безпокойство относно контрола върху държавните институции. "Пеевски яхна...
21.03 | 15:15
-
Административен съд – София град е отхвърлил претенциите на Ахмед Доган върху марката „ДПС“
Като краен резултат жалбата на Ахмед Доган е отхвърлена изцяло и същият е осъден да плати...
21.03 | 16:20