Повод за гордост – Ирина Бокова остава начело на ЮНЕСКО 12.11 | 14:32

Тя ще ръководи организацията и през следващите четири години

От Мая Александрова

Ирина Бокова остава Генерален директор на ЮНЕСКО.

Първата жена Генерален директор на ЮНЕСКО ще продължи да ръководи организацията и през следващите четири години.

Това реши днес 37-ата сесия на Генералната конференция на организацията, която преизбра Бокова за втори мандат с 160 гласа "за", "против" – 14, и 1 "въздържал се". Церемонията по встъпването ѝ в длъжност ще се състои на 18 ноември.

Ирина Бокова завършва Московския държавен институт по международни отношения, специализира в университетите в Мериленд (Вашингтон), в Харвард – училище "Джон Ф. Кенеди".

Бокова е български дипломат от кариерата. Тя е заемала поста координатор на отношенията България – ЕС в периода 1995–1997 г. и заместник-министър на външните работи.

От 2005 до 2009 г. е посланик на България във Франция, Монако и ЮНЕСКО, както и Представител на Президента в Международната организация на Франкофонията.

На 4 октомври 2013 г. Ирина Бокова бе номинирана отново от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за втори, последователен мандат на поста Генерален директор.

С Указ на президента на България Ирина Бокова се награждава с орден "Стара планина" с лента за изключително големите ѝ заслуги към страната ни, за приноса ѝ за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб и за развитието на политическите и културните контакти на най-високо равнище.

Водещи

Най-четени