Подписваме споразумение за сътрудничество с Лувъра 31.01 | 07:03

Церемонията е част от програмата на Вежди Рашидов в Париж

От Деляна Петкова

Министърът на културата Вежди Рашидов подписва днес (31 януари) споразумение за сътрудничество с Лувъра (Le musée du Louvre), съобщиват от Министерството на културата. По силата на документа България ще може да представя своето уникално наследство и култура в залите на световноизвестния музей.

Споразумението е петгодишно и от френска страна подпис под него ще сложи Анри Лоарет, президент на музея.Френският музей има подобни споразумения с не повече от десет държави в света.

България получи покана за подписване на такъв документ през 2011 година. Тогава беше сформирана и работна група за подготовката и условията за сътрудничество с музея.

Лувъра е най-големият френски национален музей. Сградата е била кралски дворец, разположен до бреговете на Сена. За първи път дворецът е отворен за посетители през 1793 година - по време на Френската революция. Днес той е сред най-посещаваните музеи в света.

Подписването на споразумение за сътрудничество е част от програмата на културния министър в Париж. По време на работното си посещениеВежди Рашидов ще има срещи и с Жил Шазал, директор на известния музей Пти Пале (Le Patit Palais), с Катрин Шевио, директор на музея "Роден” (Rodin), както и разговори за представянето на български състави и изпълнители на престижни френски сцени.

В състава на водената от министър Рашидов делегация е и директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Водещи

Най-четени