Поискайте прошка! 02.03 | 09:27

Сирни Заговезни е

От Мая Александрова

Българската православна църква почита днес празника Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.

Денят се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Следнего, от утре, започва Великият пост.

На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.

На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове -
целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при така нареченото хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения
вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата. На някои места по страната конецът се пали от долния му крй и се чака да изгори. Бабите правят това за здраве.

Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" (слама от царевица) и "черешовина" (кори от черешово дърво). Огънят се прескача от всички.

Вечерта на Сирната Неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни Заговезни са свързани и кукерските игри.

Водещи

Най-четени