Показаха статуетки на Деметра от Созопол 18.05 | 20:45

Находките са от новооткритото антично светилище на нос Скимни в Созопол

От Андриян Георгиев

Днес в Созопол бяха представени артефактите, намерени вчера в новооткритото антично светилище на нос Скамни в Созопол, пише "Булфото".

Доц. д-р Кръстина Панайотова, ръководител на археологическата експедиция, демонстрира пред журналисти в Созопол статуетки и антични рисувани съдове, които по думите й са доказателство, че светилището е на богинята Деметра.

Деметра е гръцката богиня на земеделието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещения съюз. Тя е наричана "носителка на сезоните" в Омировия епос, важен белег, че е била почитана дълго преди Олимпийските богове. Тя е дъщеря на Кронос и Рея и майка на Персефона.

В късната античност култът към Деметра се смесва с този на Кибела. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева. Именно Деметра научила хората на земеделие.

Разкрити са и шест скелета, като работата по тях продължава и в момента. Открит е медальон, изпратен за експертиза в София.

Доц. д-р Кръстина Панайотова предполага, че погребаните са от знатен произход, тъй като са положени във вътрешността на храма и по останките от катарами личи, че са били с ботуши.

iNews припомня, че вчера археологическата експедиция, ръководена от доц. д-р Кръстина Панайотова, откри античен храм на нос Скамни в Созопол. Светилището е разположено близо до средновековния императорски манастир "Св. Апостоли и 20 000 мъченици". 

 

Водещи

Най-четени