Показват българските златни съкровища в Европарламента 11.10 | 07:48

Панагюрското и Боровското съкровище, три малки кани от Рогозенското съкровище

От Петя Михайлова

Изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" ще бъде открита довечера в Европейския парламент в Брюксел, съобщи БТА.

Акцент в изложбата ще бъде композиция на тракийски воин в цял ръст, следван от богато украсения си кон.

Изложбата е организирана със съдействието на Министерството на културата и Националния исторически музей /НИМ/ в София. В нея са събрани тракийски съкровища от НИМ, от Археологическия музей в Пловдив и от историческите музеи в Ловеч, Враца, Русе и Сливен. Научен ръководител на изложбата е Валерия Фол, а ръководител на работната група е Божидар Димитров.

На статуята на тракийския воин ще бъдат поставени шлем и наколенници от с. Плетена край Гоце Делчев, ризница и златен нагръдник от с. Чернозем, както и ромфая /дълъг меч/. Ще бъдат показани ритон с протоме на кон и юзда от Летнишкото съкровище.

Панагюрското и Боровското съкровище, Аполоновият сервиз, три малки кани от Рогозенското съкровище, както и златна малка кана от Могиланската могила край Враца също ще бъдат показани на посетителите, за да представят важността на обредите за владетелите и тракийското общество. Пластичната украса на съдовете и надписите разкриват митологичните представи на древните траки и начините, по които са установявани дипломатическите отношения между властващите царски династии на одрисите, трибалите и гетите.

В изложбата са включени и някои от предметите, открити в аристократично погребение в района на с. Златиница край Елхово - златен венец, един от сребърните ритони, бронзов тимпан, сребърен наколенник, украсен с изображения на митологични сцени. От пищните дарове, открити в гроба на владетел или парадист (съвладетел) със златната маска край с. Тополчане, област Сливен, в изложбата са включени два сребърни ритона, сребърен шлем, пръстен с портретно изображение на преминал в отвъдното воин аристократ, две златни фиали, сребърно гобеле (чаша) с позлатена украса и украса на конска амуниция.

Предметите от Тополчане, които са от Историческия музей в Сливен, за първи път напускат България. Златната маска от това съкровище не пътува с изложбата, но е представена с фотография, редом с маската от Долината на тракийските царе.

Водещи

Най-четени