Показват преписана от деца "История славянобългарска" 11.05 | 15:46

Над 400 души участваха в преписването на книжката на Отец Паисий

От Олга Андреева

На 3 март в Добрич стартира родолюбиво начинание по преписване на "История славянобългарска" по повод 290-годишнината от рождението на Отец Паисий и 250-годишнината от написването на "Историята".

В преписването се включиха повече от 400 деца и възрастни в Добрич. Резултатът им ще бъде изложен във фоайето на народното читалище "Йордан Йовков" за 142-ия рожден ден на институцията.

Редове от историческото четиво преписаха президентът (2002-2012) Георги Първанов, народни представители, дейци на културата, почетни граждани на Добрич. Най-малкият участник в кампанията е първокласничката Вяра Стойчева, а най-възрастният - 89-годишната Недка Иванова.

Преди празничния концерт тази вечер гражданите ще могат да разгърнат новия препис на програмния документ на българското Възраждане, който ще бъде пазен в кожена подвързия в читалищната библиотека, съобщиха от културния институт.

Заедно с новия препис на "История славянобългарска" гражданите ще могат да видят и снимки от събитията и участниците в кампанията, които се съхраняват в електронен диск, посочва БТА.

С кампанията в Добрич се отбелязва и 170-годишнината от първия добруджански препис на "История славянобългарска", направен от отец Георги в някогашното българско село Башкьой, Тулчанско. 

Водещи

Най-четени