Полагат саркофага на Цар Борис I във Велики Преслав 17.05 | 16:24

Концервират и реставрират и най-важните сгради в дворцовия център в града

От Гергана Златкова

Предполагаемият саркофаг на Цар Борис I ще бъде експониран в старата българска столица Велики Преслав, съобщава БТА.

Инициативата е част от проекта "Векът на Цар Симеон оживява", който предвижда да се извърши консервация и реставрация на най-важните сгради в дворцовия център на старата българска столица Велики Преслав, сред които са Владетелската базилика, Дворцовата църква, площадното пространство, крепостна стена с верижни помещения, Източната порта.

Проектът е на стойност близо 2,8 млн.лв., осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие" и от държавния бюджет. 

По думите на проф. Маргарита Ваклинова, която е консултант по проекта, предполагаемият саркофаг на Цар Борис I е открит още по времето на Карел Шкорпил (чешко-български археолог и музеен деец, откривател на първата българска столица Плиска) в един от параклисите на църква във втората българска столица и уточни, че по ръба на мраморната плоча има запазена част от надпис на който са разчетени буквите "М" и "Х".

Проф. Ваклинова припомни, че след покръстването, Цар Борис I приема името Михаил и  допълни, че има останки и от други букви, които е трудно да бъдат различени. 

Проф. Николай Овчаров, който също е консултант по проекта каза, че двете базилики царските апартаменти, архиепископията и патриаршеският комплекс са части от едно цяло и е важно да бъдат осъзнати от посетителите като такива.

Затова ще бъдат възстановени и площадите, и дворовете в дворцовия център, защото те са връзката между отделните сгради в старата българска столица, която е била един от най-големите градове в Средновековна Европа през 9-10 век - с много развита структура,  с водоснабдяване, канализация и много други неща, които също ще бъдат експонирани на места, за да могат да се видят и инженерните умения, които са имали българските архитекти по  това време. 

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев изрази надежда, че основните строителни работи по проекта ще приключат до септември, когато ще се чества 1120-та годишнина от обявяването  на Велики Преслав за столица.

Предвидено е строителната площадка в стария град да се разгърне на 1 000 квадратни метра площ, зидовете на Владетелската базилика, Дворцовата църква и част от двореца да бъдат надградени от един до три метра височина.

Ще бъде положена и над 500 квадратни метра пешеходна настилка по алея, която ще води туристите от Източната порта към дворцовия комплекс.

До пътя, който е в непосредствена близост до стария град, ще бъде изградена и площадката за наблюдение.

По проекта се предвижда още изграждането на Туристически-информационен център и мини макет на дворцовия център на старопрестолната столица, отбеляза Горчев. 

По думите му около 20-25 000 туристи посещават годишно Велики Преслав.

След реализацията на проекта кметът на града каза, че очаква техният брой да се увеличи тройно.  

Водещи

Най-четени