Полъх от Ню Орлиънс над Велико Търново 15.07 | 12:42

Фестивалът "Дикси Джаз Фест" започна пред паметника на Асеневци

От Александър Македонски

За 4-та поредна година снощи във Велико Търново бе открит музикалният фестивал "Дикси Джаз Фест". 

На изнесена сцена пред паметника на Асеневци се качиха първите три формации - софийската "Олд голд дикси бенд”, която откри събитието, "Александров Рагтайм Бенд" и "Мишо Йосифов секстет".

С осем суинг пиеси, повечето от които достатъчно известни, за да "подгреят" публиката за фестивалния маратон, "Олд Голд Дикси Бенд" ни потопи в автентичния Ню Орлиънс. Звученето бе по-меко от това на традиционния джаз.
В характерния за Дикси стил бяха включени почти всички тембри - тромпет, кларинет, тромбон, барабани и контрабас.

Приятелите на фестивала, участвали всяка година до сега - "Александъров Рагтайм Бенд" не пропуснаха да надъхат феновете си с ритъма на традиционния джаз и провокативната визия на солистката им Мери Начева.

Формацията е създадена от Румен "Fats" Александров (банджо) през лятото на 1986.  ARB е основан като трио - кларинет, банджо и туба. За различните ангажименти съставът включва пиано, тромпет, тромбон и саксофон. Единственото ненарушимо правило е отсъствието на ударни инструменти.

"Мишо Йосифов секстет” бяха звездите, които закриха първата фестивална вечер. Тяхната музика бе малко по-твърда от тази на предишните две групи, но за това пък успяха да привлекат джаз-почитателите почти до сцената и да превърнат фестивала в купон.

Публиката не беше малко, въпреки че може да се желае и повече. В началото прииждаше "на талази" - изглежда жегата за някои бе по-силна от желанието да чуят любимите си групи и парчета. Въпреки това обаче имаше почитатели на всички течения в джаза - от блус и рагтайм до диксиленд и суинг. А тази музика определено се прие добре, поднесена под откритото небе на Търново и гарнирана със студена бира за големите. Искрено се забавляваха и най-малките, които вкусваха една по-различна музика и опитваха да се нагласят в танцувален ритъм на импровизиран от тях дансинг.

Днес  "Дикси ленд дуо" - Венци Благоев и Владимир Радулов ще открият концерта. Щафетата ще поеме "Румен Халачев" - квартет, а финал на фестивалната вечер ще сложи модерната група "Трио Файв". 

Начало - 19:00 часа на паметника Асеневци.

Водещи

Най-четени