Портрет на Елизабет Тейлър от Анди Уорхол отива на търг 25.03 | 14:48

Картината, рисувана през 1963 г., се очаква да достигне 30 млн. долара

От Олга Андреева

Портрет на една от най-известните музи на Анди Уорхол, Елизабет Тейлър, ще бъде продадена на търг в Ню Йорк на 12 май, предаде Ройтерс. 

Според организаторите на търга, портретът обхваща най-важните теми, с които се занимава Уорхол, като известни личности, богатство, скандал, секс, смърт и Холивуд. Други негови любими музи са Мерилин Монро и Джаки Кенеди.

"Liz #5" е нарисувана през 1963 г. и е описана като "заслепяваща" творба и "чист скъпоценен камък". Според Майкъл МакГинис от акционерната къща Philips de Pury "това е едно от най-добрите произведения на Уорхол.

В него той е избрал перфектното съотношение, ярки цветове и е демонстрирал безпогрешния си усет. Картината вече е класика, а е правена преди близо 50 години."

Портретът на холивудската актриса, която почина на 79-годишна възраст на 23 март, се очаква да достигне около 30 милиона долара.

Друг неин портерт, също дело на Анди Уорхол, беше продаден през 2007 г. за 23,6 милиона долара. Тогава актьорът Хю Грант спечели с пъти повече от сумата, за която се беше сдобил с платното.

 

Водещи