Посланията на ансамбъл "Казбек", изразени в носия и танц 23.07 | 19:10

Ансамбълът гостува на Велико Търново

От Кремена Бедерева

Ансамбълът за кавказки танци "Казбек" - Русия е основан през 1967 г. Той е главният танцов ансамбъл към Регионален център по изкуствата "Юрий Гагарин" в Ставропол.

Ансамбълът е участвал в множество регионални, национални и международни фестивали, лауреат е в различни хореографски състезания, пише Север.бг

Ансамбъл "Казбек" участва активно в културни събития, организирани на територията на страната и чужбина - Украйна, Грузия, унгария, Полша, Франция, Турция, Италия.

На XV-ия международен фолклорен фестивал, който се провежда във Велико Търново, участват 25 души, представители от различни националности. Най-малкият сред танцьорите е на 8 години, а ако броим и музикантите - най-възрастният е 55-годишен.

В Кавказ живеят много народи. Само в Дагестан има повече от 40 народности - чеченци, осетинци, ингушети, грузинци, арменци, азербайджанци. Много е трудно и дълго да се изброяват всички, обясни ръководителят на групата.

Хореографията и посланието на танците са свързани с релефа и планинската местност на Кавказ. Освен планината има и равнини места и това разграничава чисто планинските танци от равнинните. Те са по-плавни, а планинските са с по-резки движения. Репертоарът включва и религиозни танци. В Кавказ повечето жители са мюсюлмани. Грузинците, арменците и осетинците пък са християни, руснаците, които живеят там, също са християни.

Характерен елемент за костюмите е дължината на полата. В планината не е възможно да се ходи с къси рокли, затова девойки, които танцуват планински танци, са с дълги рокли. Азербайджанският танц пък е с още по-дълги рокли, защото е по-близо до Иран, до Персия. Друг интересен костюм е от Западна Грузия, където се смята, че е намерено златното руно.

Зрителите ще имат удоволствието да се насладят и на костюми, целите извезани с кръстове, които символизират християнството. Триъгълниците върху носията са също православни знаци, както и триъгълните шапки, а бродериите върху ризите на гърдите символизират жената-змия, защото в Кавказ се смята, че змията символизира мъдростта.

Водещи

Най-четени