Почина италианският режисьор Франко Дзефирели 16.06 | 13:59

Сред най-прочутите му творби са "Укротяване на опърничавата" с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън и "Хамлет" с Мел Гибсън и Глен Клоуз

От iNews

Известният италиански филмов, театрален и оперен режисьор, сценарист и продуцент Франко Дзефирели почина на 96-годишна възраст. Това съобщи неговият син Лучано, по думите на когото родителят му е "угаснал мирно" в дома си в Рим след продължително боледуване.

"Не исках този ден да настъпва. Франко Дзефирели - един от най-ярките представители на нашата култура, ни напусна тази сутрин. Скърбим заедно с близките му. Сбогом, Маестро. Флоренция никога няма да те забрави", написа в социалните мрежи по повод кончината на твореца Дарио Нардела, - кмет на родния град на Дзефирели.

Сред най-прочутите творби на режисьора са "Укротяване на опърничавата" с участието на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, "Ромео и Жулиета" с Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, "Хамлет" с Мел Гибсън и Глен Клоуз, мини сериалът "Исус от Назарет" и много, много други.

Приживе той приема за своя мисия това да направи културата достъпна за масите. Той самият се определяше като султан с "троен харем" - кино, театър и опера.

"Не съм филмов режисьор. Аз съм режисьор, който използва различни инструменти, за да изрази мечтите и историите си и да накара хората да мечтаят", казва Дзефирели в свое интервю от 2006 г.

Водещи